Je libo Mladé nebo Svatomartinské?

Přivítejte Martina se sklenkou lahodného mladého vína! Odkud se vzalo? A jedná se opravdu jen o komerční svátek?

Dnešním dnem začíná oficiálně košt svatomartinského vína. Svátek svatého Martina letos připadá na pondělí, a proto tento rok byla udělena výjimka a mladá vína lze prodávat a servírovat oficiálně již od pátku 8.11. Milovníci svatomartinských slavností a gastronomie, jásejte! Tento víkend je doslova nabitý slavnostmi všeho druhu, chybět nebudou ani tradiční hody a průvody. Letos se máme opravdu na co těšit!

Stejně jako přibývá příznivců mladých vín, která díky brzkému stáčení a kratší době zrání mají svěží chuť a ovocitý nádech, existuje současně i řada jejich odpůrců. Svěží vína a každoroční tradice spojená s gastronomickým zážitkem v podobě pečené husy a dalších delikates proti tvrzení, že dobré víno by mělo dostat svůj čas aby dozrálo. I my se přikláníme k názoru, že výroba vína je rituál, který vyžaduje své. Původní tradice výroby vína v sudech se držíme již staletí, následujeme ji po dlouhé generace a ctíme. Avšak každý rok touto dobou je nám milou povinností od této tradice upustit a s velkou zvědavostí ochutnáváme mladá vína.

Není totiž pravdou, jak se mnozí domnívají, že svátek svatého Martina je jen jakousi marketingovou doménou vinařského průmyslu. Tradice oslav spojených s uvedením svatomartinských vín na trh sahá až do dob císaře Josefa II. Už v 18. století měli lidé ve zvyku připíjet si mladým vínem na den sv. Martina. Touto dobou totiž většině vinařů pracujících u větších sedláků končila služba a její pokračovaní pro nadcházející rok se tradičně vyjednávalo u sklenky mladého vína. A kde je dobré víno, nesmí chybět ani dobré jídlo. Proto při popíjení mladého vína nechyběla ani svatomartinská husa.

Ne každé víno ale může být SVATOMARTINSKÉ. V České republice to byly právě Vinné sklepy Valtice, které v roce 1993 vyrobily mladé víno a pojmenovaly ho „Moravíno noveau“. Následně v roce 2005 byla na trh zavedena jednotná ochranná známka „Svatomartinské“. Vlastníkem této ochranné známky je Vinařský fond a proces jejího udělování je vcelku přímočarý. Vína musí být vyrobená na území České republiky. Zároveň musí obsahovat maximálně 12,5 % alkoholu, u červených vín je to 13 % alkoholu.  Komise dále posuzuje vína standardním stobodovým systémem, ve kterém se zabývá vzhledem, tedy čirostí a barvou. Dále je podstatná vůně a samozřejmě chuť. Pro udělení známky je nutné obdržet alespoň 80 bodů.

Z výše zmíněného zároveň vyplývá, že samotný proces posuzovaní a následného bodování vyžaduje určitý čas. Zrání vína se tak musí přerušit ještě o něco dříve aby mohlo proběhnout posouzení odbornou komisí. Není výjimkou, že takto mladá vína, jejichž zrání bylo velmi předčasně ukončeno, jsou trpká a je nutné je upravit tak, aby byla příjemná pro finálního konzumenta. Ačkoliv i naše vinařství produkuje mladá vína, upustili jsme od tradice honosit se známkou se svatým Martinem na bílém koni a označením „Svatomartinské“ a raději naše vína necháváme zrát co nejdelší možnou dobu.

„Mladá vína Čechům chutnají stále více, a to je rozhodně dobrý důvod, proč si právě dnes připijeme mladým vínem z naší produkce. Letos jsme připravili ve finále mladá vína ze 4 odrůd. Ve variantě bílých vín nebylo lehké zvolit mezi Muškátem moravským a Irsai Oliver, obě bílá vína jsou vyvážená na chuti a krásně voní. Nakonec jsme zvolili obě varianty. K tomu Svatovavřinecké rosé a z červených tradičně Modrý Portugal – je to lehčí a vyvážená varianta klasických plných červených vín,“ upřesňuje Karel Smetana, výkonný ředitel společnosti.

Sdílejte tento článek

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email